(kind of hot) damn commie-vegan-hippie lentil curry [(maistuvaisempi) v***n vasurivegaanihippi-linssicurry)

© johanna lehtonen

i guess i need to mention that this product does not contain meat – hippie or other animal. you get started when you’ve gathered pretty much these:

  • 1 ½ cup of (red/green/black) lentils
  • 1 cup of boiled frozen horse beans
  • 2  cans of smashed tomato
  • ½ can of coconut milk
  • 5 tablespoons of (greek) olive oil
  • 5 (greek) pepperonis
  • 3  (red/or.) bell peppers
  • 2 tomatos
  • ½ cup of apple juice and or mash
  • ½ cup of (grinded, bruised chili) nuts
  • spices:
    • 2 tea spoons of herbamare (salt)
    • 3 table spoons of (red) curry paste
    • 1 table spoon of (sweet) paprika
    • 1 tea spoon of (hot) paprika
    • 1 tea spoon of (hot) chili powder
    • ½ tea spoon of garlic powder
    • ½ tea spoon of black pepper

(i listed what i used, you should adapt the recipe with what you got and what allergies there are. i would’ve added few diced yellow onions if i’d have any. soaking lentils shortens their cooking time but it’s not necessary. for this amount you should choose a bi-ii-g pot.)

(soak and) rinse lentils well. sweat diced tomatos,pepperonis and sliced bell peppers in salted oil. add curry paste, drop of coconut milk, spices and apple juice/mash. heat. add lentils and mashed tomato. parboil before adding frozen beans. add rest of the coconut milk and let boil under lid. add nuts. when the rice you now start to cook is done, curry too is going to be eatable. of course flavours are better when well stewed.

© johanna lehtonen
© johanna lehtonen

[fingerporilaisessa hengessä mainittakoon, ettei tämä resepti sisällä lihaa – ei hipin eikä muunkaan eläimen. alkuun pääset varailemalla suurinpiirtein seuraavat ainekset käsille:

  • ~4 dl (pun/vihr/mustia) linssejä
  • 3 dl keitettyinä pakastettuja härkäpapuja
  • 2 tlk tomaattimurskaa
  • ½ tlk / 2 dl kookosmaitoa
  • ½ dl (kreik) oliiviöljyä
  • 5 (kreik) pepperonia
  • 3  (pun/or) paprikaa
  • 2 tomaattia
  • 1 dl omenatäysmehua ja/tai -sosetta
  • 1 dl (rouhittuja, telottuja chili)pähkinöitä
  • mausteet:
    • 2 tl herbamarea
    • 3 rkl (pun) currytahnaa
    • 1 rkl (makeaa) paprikajauhetta
    • 1tl (väkevää) paprikajauhetta
    • 1 tl (tulista) chilijauhetta
    • ½ tl valkosipulijauhetta
    • ½ tl mustapippuria

(edellä on listattu, mitä itse käytin. maalaisjärjellä kannattaa mukautella reseptit siihen, mitä omistaa ja mille on allerginen. itse olisin lisännyt tähän öljyn kuumennusvaiheessa reilusti kuutioitua sipulia, jos olisi ollut. linssien liottaminen lyhentää niiden keittoaikaa, muttei ole välttämätöntä. i-ii-so kattila on tähän satsiin kannattava valinta.)

(liota ja) huuhtele linssit huolellisesti. kuullota herbamarella maustetussa oliiviöljyssä kuutioidut tomaatit ja pepperonit sekä lohkoiksi pilkotut paprikat. lisää currytahna, tilkka kookosmaitoa, mausteet ja omenamehu/-sose. kuumenna. lisää linssit ja tomaattimurska. kiehauta ennen jäisten härkäpapujen lisäystä. lisää loppu kookosmaito ja anna kiehua kannen alla. lisää pähkinät. kun nyt tulille laittamasi riisi on kypsää, alkaa currykin olemaan syömäkelpoista. toki sitä paremmat maut irtoaa, mitä kauemmin antaa muhia.]

make your statement [lausu'n'tosi]

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: